Free Web Hosting
SİVAS AKINCILAR SIYRINDI KÖYÜ

Untitled
 
                                                     Anasayfa      Köyümüz      Media      İz Bırakanlar      Linkler      Site Yöneticisi 

 

                                                                                                                                                                                                                                                           

 

 

 

 

 

 

Kültür ;

 

Sıyrındı bir zaza köyüdür.Bu yörenin yazları en meşhur ve tercih edilen yemeği "Ayran Çorbası", dillerde "furunkuru" olarak isimlendirilen tadları vardır. Ayrıca Cevizli kömbe, Kabak çiçeği dolması,Madımak,Lokma tatlısı,Kete,Ekmek Aşı,Keşkek,Hasuda tatlısı, Livik kavurması, Fıstık Tatlısı,Pezük turşusu, Pancar yemeği(İlk bahar aylarında bazı otlarla karışıtırılarak yapılan bir yemek türü.)

Elsanatları
Eskiden DERİCİLİK - KUNDURACILIK yapılırken son yıllarda görülmemektedir. ,
En çok görülen EL ÖRGÜLERİ - İĞNE OYALARI dır.

İğne oyası filkete oyası, boncuk oyası, mekik oyası, şiş oyası, tığ oyası bunların bazıları dır.Gelin tacı, biber oyası , analı kızlı, horoz ibiği, saray süpürgesi, elti eltiye küstü, kalebodurcu, zengin salatası, mekik oyalarında ve kanaviçe işlemelerinde kullanılan muhtelif motiflerdir.



DÜĞÜN NİŞAN KINA ADETLERİ
İlçe ve çevresinde genellikle görücü usulle kız istemeye gidilir. Evlenecek kız ve erkeğin görüşleri mutlaka alınır. Nişanda takılar takılır, düğün için söz kesilir ve alınacak çeyizler belirlenir.
Düğünden üç gün önce gelin olacak kızın sağdıcı gelini evlerine götürür. Ardından kına gecesi yapılır. Ertesi günü gelin olacak kızı komşuları sıra ile davet ederler. Üç gün kız arkadaşlarıyla eğlenir. Oğlan tarafı gelin almadan bir gün önce yemek verir. Aynı gün gündüz ve gece eğlenceler düzenlenir, oyunlar oynanır. Ertesi gün gelin alınır, birde duvak düğünü yapılır, geline bahşiş verilir.
İlçede kız kaçırma olaylarına günümüzde az rastlanmaktadır. Bu tür olaylarda kan gütme yoktur. Her iki taraf kısa zamanda barışır. Başlık parası alınmaz.

Düğün adetlerinde erkek tarafının kız evine getirdiği eşyalar ve yorgan döşek için SEYSENA denilir, misafirlere düğün çerezi hazırlanıp dağıtılır.
Bu bereketli topraklarda hem toprağın çilesini çekeceksin, hem hasret çekeceksin hem de şair, sanatçı olmayacaksın? Mümkün mü?
Kısaca bu yüreği güzel insanların ismini analım ve noktalayalım istedik..
Enstürüman çalanlar Eyüp YILMAZ, Bayram FİDAN, Esat ÇELEN, Hikmet AYDIN, Cafer KUZU, Reyhan KUZU, Hacı KUZU, İkizyurt Köyünden Mehmet ŞİMŞEK ( vefat etti), Şenbağlar Köyüden Veysel KARAKURT, Dursun ŞAHİN, Zeynel ŞAHİN , Erdoğan SOLMAZ , Yusuf ALKAN,

 

 

 

 

 

 

 

Desing By dmspolat@gmail.com